Hacamat Noktaları ve Anlamları
  1. Anasayfa
  2. Sağlık

Hacamat Noktaları ve Anlamları

Hacamat noktaları ve anlamları son zamanlarda SGK kapsamına alınmasının da ardından gündemde olan ve merak uyandıran bir çeşit geleneksel tıp yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Peygamber Efendimiz dönemlerinden bu zamanlara dek sağlık problemleri için kullanılan en meşhur alternatif tıp yöntemlerinden birisidir.

Hacamat Nedir?

hacamat yaptırmanın faydaları

 Hacamat, Arapça kökenli olup emmek anlamına gelmektedir. Hacamat yöntemi Milattan önce Hint tıp yöntemlerinde, Antik dönemlerde ise Yunanistan, Mezopotamya ve Mısır’da uygulanmıştır. Ayrıca İslam dininde Hz. Muhammed’in de kullandığı ve tavsiye ettiği bir yöntem olarak bilinmektedir.

 Hacamat, vücuttaki belirli yerlerde kesikler açarak vakum yöntemi ile kan alınması işlemidir. Genelde sırt bölgesinden, iki omuz arasından, başın arka tarafı olan enseden veya vücudun herhangi uygun bir alanından yapılan işlemdir. Bu işlem bardakla veya bir şişeyle yapılır.

 Kan damarındaki tıkanmaları açıp vücuttaki kirli kanın dışarı atılmasını sağlayan bir yöntemdir. Bunların yanı sıra birçok faydası olduğu bilinmektedir.

Hacamat Nasıl Yapılır?

 Hacamat noktaları ve anlamları hacamat yapmak için çok iyi bilinmelidir. Ağrı veya sızının olduğu bölgeye veya o bölgeye yakın yerlere yapılması gerekir. Genelde ilk seferde sırt bölgesindeki belli yerlere yapılır.

 Hacamat, bardak veya şişe gibi emme gücü olan aparatlar yardımıyla yapılır. Öncelikle yapılacak bölgedeki deriye bir neşter ile küçük kesiler atılır. Kesilerin olduğu bölge ağzı geniş olan bardak veya şişe ile kapatılacaktır. Emme işleminin daha kolay olabilmesi için basınç gücünü artırmaya yönelik yakılan bir pamuk ile bardak ısıtılabilir. Bu şekilde bekletilerek işlem devam etmektedir.

Hacamat Noktaları Nerelerdir?

hacamat noktaları ve anlamları nelerdir

 Hacamat noktaları ve anlamları, birçok sağlık sorunları için faydalı ve etkili bir çözüm yöntemi olarak görülmektedir. Ayrıca sağladığı faydalar hacamat yapılan bölgeler olarak değişmektedir. Hacamatta en çok kullanılan ve etkili olan bölge kürek kemiklerinin üst tarafıdır. Bunun yanı sıra sık kullanılan yerlerden biri de sırt bölgesidir. Kalbin arka tarafı, iki kulak arasında kalan bölge hacamat yapılırken önerilen bölgelerdendir. Tüm hacamat bölgeleri ise aşağıdadır;

Kürek kemiklerinin ortası: pankreas ve safra kesesi gibi hastalıkların tedavisinde uygulanmaktadır.

Kafa arkası: psikolojik problemlerin tedavisinde.

Boyun: göz ve diş hastalıklarının tedavisinde

Kulak arkası: KBB hastalıklarının tedavisinde, baş ağrısının tedavisinde

Omuz: Tansiyon ve akciğer hastalıklarının tedavisi ile hormon dengesizliklerinin düzenlenmesinde

Bel: bel ağrısı ve ürolojik problemlerin tedavisinde

Kuyruk sokumu: prostat ve adet düzenliklerinin tedavisinde

Baldırlar: sedef ve böbrek hastalıklarının tedavisinde uygulanmaktadır.

 Hacamat yapılmasının fayda sağladığı bölgeler olduğu gibi yapıldığında vücuda ve sağlığa zarar veren bölgeler de bulunmaktadır. Örneğin, başın arka tarafı, kulak arkası ve boyundan sık sık hacamat yapılması doğru değildir. Vermiş olduğu zarar görme duyularını etkilemekte ve görmeyi zayıflatmaktadır. Bunun yanı sıra ense çukuru ve kafa tepesi de hacamatın yapılmaması gereken bölgelerdendir. Eğer yapılırsa unutkanlık problemi ortaya çıkabilmektedir.

İlginizi çekebilecek içerikler:

➡️Balaban Krem Ne İşe Yarar? Yorumları ve Fiyatı 2022

Hacamat Yapılmasının Faydaları Nelerdir?

hacamat nasıl uygulanır

  Hacamat, bilimsel olarak deney yapılamadığı için sağlık açısından yararlı veya zararlı oluşu kanıtlanmamış olsa da birçok insan tarafından kullanılmakta ve olumlu yorumlar almaktadır. Hacamatın birçok faydası olduğu görülmektedir. Bu faydalara bakacak olursak şu şekilde sıralayabiliriz;

*Vücuttaki kana karışmış toksinleri, zehirli atıkları, dışarıdan vücuda alınan gıdaları temizler.

*Vücuttaki kirli kanı emer ve hücrelerin yenilenmesini sağlar.

*Epilepsi nöbeti geçiren kişilere fayda sağlayarak nöbet sayısını ve şiddetini azaltmada yarar sağlar.

*Sıkıntı, stres gibi durumlar için de kullanılır. Sinirli olan bireylerin tüm yorgunluğunu, negatif enerjisini çeker ve vücuda rahatlama hissi verir.

*Hacamatın en sık kullanılma nedenlerinden biri olan baş ağrısı için de tercih edilir. Kronik baş ağrıları tedavisinde kullanılır.

*Damar tıkanıklığını önlemek ve tıkalı damarları açmak için kullanılır.

*Romatizma, bel ağrıları, eklem ve kas ağrıları, felç gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.

 Hacamat noktaları ve anlamları bu faydalara ulaşmak açısından bilinmesi gereken bir noktadır. Her bölgenin farklı sorunlar için tedavisi bulunmaktadır. Bu yüzden hastalığınızın ne olduğunu iyi bilmeli ve hangi noktada yarar sağlıyor buna göre hareket etmeliyiz.

Hacamat Yapılmasının Zararları Nelerdir?

 Hacamat birçok sağlık sorunu için fayda sağlasa da bazı durumlarda ve doğru yöntemle yapılmadığı takdirde zararlı ve tehlikeli sonuçlanabilmektedir. Sürekli yapılmaması gerekir. Gerçekten hacamat yapma konusunda bilgi sahibi olmayan kişilere güvenip yaptırmamak en doğrusudur. Hacamat çoğu sağlık sorunlarına yarar sağlasa da bazı durumlarda ve sağlık sorunlarında kesinlikle yapılmamalıdır. Bunlara bakacak olursak;

*hamile ve regl olan kadınlar

*1 yaş altı küçük çocuklar için

*Kesik işlemi olduğundan bu duruma hassas vücutlar için

*Anemi ve aşırı kansız vücutlar için

*Kalp rahatsızlığı olan kişiler

*AİDS veya HİV olan kişiler için sakıncalı ve tehlikelidir. Yapılmaması gerekir.

 Hiç hacamat yaptırmamış ve 60 yaşın üzerindeki kişilerin de hacamat yaptırması tehlikeli olabilmektedir. Ayrıca zayıf olan kişiler için de sakıncalıdır. Hacamat yapılırken tok karnına yapılmamalıdır.

 Hacamat noktaları ve anlamları her ne kadar yarar sağlasa da sadece buna güvenip rahtsızlıkları halledceğine inanmamalı, sadece ağrıları hafifletmek ve yardımcı olabilmek açısından kullanılmalıdır. Bunun yanında sağlık sorunlarımız için en kısa zamanda doktora başvurmamız en doğrusu olacaktır.

Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir